Saturday, December 31, 2011

Good Bye 2011 ! Welcome 2012 !

Posted by MamaAzzim at 11:01 PM 0 comments
Tinggal tak berapa lama lagi nak masuk tahun 2012..
Ramai yang keluar ke I-City Shah Alam..
Mesti chanteks tengok bunga api..
Teringin juga..
Tapi baby masih kecil nak berembun ..
Karang demam susah plak..
Tengok dari rumah aja la..
Lagi clear..
:)

To all,

Happy New Year 2012!


Friday, December 30, 2011

Wafiq Azzim Potty Train : Day 1

Posted by MamaAzzim at 2:56 PM 0 comments
Wafiq Azzim dah 3 tahun 2 bulan..
Masih belum diapers free..

Al-kisahnya..
Usha tadika wafiq..
Usha kat Alif Ceria..
Syarat nak masuk kena diapers free :)

Haha..
Haru jadinya..
So, memandangkan cuti bersalin masih berbaki lagi sikit..
Try to potty train la..

So far...so good :)
Saya pakaikan spender aja..
Dari dulu dia nak pakai..
Tapi terbeli saiz M sedangkan dia saiz S lagi..hehe

Setakat ni ok..tak terbobos kat ruang tamu lagi..
Dia pee dah berjaya..
Tapi poo plak terbabas..
Dah sampai toilet ..tak jadi plak..
Tetiba pas tu ckp nak yak..
Sampai kat toilet ter'poo kat spender depan toilet..
Kira ok la tu :)

Happy potty training to me :)





Nursing @ Public ?

Posted by MamaAzzim at 12:24 PM 0 comments
Salam Jumaat...

Sedang menghitung hari...
Menghabiskan sisa cuti bersalin..
Tak lama lagi nak masuk opis dah..
Hadoi malas...

Nanti rindu nak uli anak-anak..
Terguling - tergolek ngan anak-anak atas tilam..hihi

Act entry ni adalah untuk sharing info..
berkaitan breastfeeding..

Kalau difikirkan..
mak kita dulu jarang yang bagi susu formula (FM)
semua susu cap gantung...
dah besar...means more than 2 years..baru bg susu formula..
Teringat ma saya dulu, dapat berdozen-dozen pinggan mangkuk..
hasil kumpul penutup aluminium susu formula..

sekarang ni ada juga dapat redeem gift bagai..
tengok brand :)

Alhamdulillah..
Kaum ibu kini mula sedar tentang khasiat susu ibu..
Banyak alat bantuan menjayakan penyusuan ibu ada di pasaran...
Sebagai contoh..nursing wear..

Nursing wear agak penting pada saya..
Ye la..tak kan main selak aja time anak nak menyusu..
Kat umah takper..hokay!
Ni kat public...
So saya ada la beberapa helai nursing wear autumz yang saya beli di Sayang Baby Ibu.Net

Sungguh selesa...
Koleksi ini bakal bertambah...

Share the pics ..






Happy breastfeeding mommies!


Friday, December 23, 2011

Suprise Bouquet ! Thanks Mr Hubby !

Posted by MamaAzzim at 3:15 PM 0 comments
Salam Jumaat...

Hari ni masih dalam mode hati berbunga riang...
Semalam adalah anniversary kami yang ke 4..
Takde la celebrate beria...
Anak dah dua..
Tak sempat nak dating..


Malam tadi makan kat Red Wok Bangi..
Sebelum tu singgah di Manjaku Bangi..
Sale giler :)

Dah balik makan tu...
Hubby tetiba suh amik barang dalam bonet..
Mama pun amik selamba aja..
Sekali hamik ko!
dapat bunga gitew,,ada teddy bear ngan coklat lg..
senyum sampai telinga la hamba!







Last dapat bunga masa bercinta la ...
Haha..
Thanks mr hubby ku sayang..
semoga perkahwinan ini kekal hingga ke Syurga..Amin...

p/s : rasa terharu bila baca kad kecil itew !




Thursday, December 22, 2011

We have been married for 4 years ....Happy Anniversary!!

Posted by MamaAzzim at 11:12 AM 0 comments
Salam...

Hari ni maka genaplah 4 tahun usia perkahwinan kami..
Dikurniakan 2 orang putera...
Wafiq Azzim dan Wazif Azzim...
Semoga perkahwinan ini sentiasa diberkati Allah dan kekal hingga ke akhir hayat..

Amin...





Thursday, November 17, 2011

BENTO...Anyone??

Posted by MamaAzzim at 2:30 PM 3 comments
Mengadap lappy dari pagi hingga tengahari...
Stop jap sebab nak masak..
Pas makan...sambung lagi...

Suka tengok gamba BENTO..







Apa itu BENTO?
Ringkasnya, BENTO adalah bekal makanan orang Jepun..

Dihias, dibentuk dan dimake up dengan cantik..
Cute mute...
BENTO adalah tanda kasih sayang kepada orang tersayang...

Mama ada beberapa gadget untuk buat BENTO..
Tapi tak pernah pulak amik gambo...
Ada masa, mama upload :)

Ni dia gamba-gamba BENTO yang chanteks..
Sesuai untuk anak-anak..

Wafiq suka makan roti bentuk lori..kereta..
Carrot bentuk Star, Bunga..
Telur rebus bentuk Kereta..

Idea BENTO membantu menggalakkan anak-anak makan banyak..
Menguji skill Master Chef Mama..
Kena lembutkan tangan..
Nak ukir makanan..bukan batu yer kawan-kawan...

Kalau tangan keras juga membuat seni hias makanan anak-anak ...
Jangan bimbang...
Banyak gadget dijual...
Untuk BENTO...banyak jual kat Daiso..
Ada di Level 2 IOI Mall and The Curve..

Ada juga dijual di Parkson..
Tapi tak banyak...

p/s : jom berBENTO...ada yang ada pengalaman? share plz..




Wednesday, November 16, 2011

Tukar Nama : MamaWafiq kepada MamaAzzim

Posted by MamaAzzim at 11:08 AM 4 comments
Entry berbau peribadi..
Sebelum ini..mama pakai nama MamaWafiq..

Sekarang dah beranak dua...
Belakang nama anak-anak semua ada Azzim..
Sempena belakang nama Papa..
So..ada tiga Azzim kat rumah :)

Terus tukar nama lah..
Kalau pakai MamaWafiq..kena jugak pakai MamaWazif..
So senang cerita..
Pakai nama MamaAzzim..

p/s : so jangan keliru yer tuan/puan...saya tukar nama pena aja  :)


Tuesday, November 15, 2011

Baby Milestone chart: One to Six Months

Posted by MamaAzzim at 9:13 AM 0 comments
Mencari-cari carta perkembangan bayi?
Mama ada info yang boleh dikongsikan..
Sharing Is Caring, kan?

Semasa berpantang adalah masa untuk mengasah parenting skills yang dah lama berkarat ..:)
Banyakkan membaca buku..
Mencari bahan di internet sambil2 layan FB..
Join forum-forum berkaitan keibubapaan..
Semoga mama dapat menjaga anak-anak mama dengan sempurna :)

Milestone chart: One to six months


Child's Age : One month

• Lifts head
• Responds to sound
• Stares at faces • Follows objects
• Ooohs and ahhs
• Can see black-and-white patterns • Smiles
• Laughs
• Holds head at 45-degree angle

Child's Age : Two months

• Vocalises sounds - gurgling and cooing
• Follows objects
• Holds head up for short periods • Smiles responsively, laughs
• Holds head at 45-degree angle
• Movements become smoother • Holds head steady
• Bears weight on legs
• May lift head and shoulder (mini-pushup)

Child's Age : Three months

• Laughs
• Holds head steady
• Recognises your face and scent • Squeals, gurgles, coos
• Recognises your voice
• Does mini-pushups • Turns towards loud sounds
• Can bring hands together and may bat at toys
• Can roll over

Child's Age : Four months

• Holds head up steadily
• Can bear weight on legs
• Coos when you talk to him • Can grasp a toy
• Reaches out for objects
• Can roll over • Imitates speech sounds - baba, dada
• May cut first tooth

Child's Age : Five months

• Can distinguish between bold colours
• Can roll over
• Amuses himself by playing with hands and feet • Turns towards new sounds
• Recognises own name
• May be ready for solids. • May sit momentarily without support
• Mouths objects
• Stranger anxiety may begin

Child's Age : Six months

• Turns towards sounds and voices
• Imitates sounds, blows bubbles
• Rolls in both directions • Reaches for objects and mouths them
• Sits without support
• Is ready for solids • May lunge forward or start crawling
• May jabber or combine syllables
• May drag object towards himself


sumber : http://www.babycentre.co.uk



Monday, November 14, 2011

Pengalaman Bersalin Putera Kedua- Wazif Azzim

Posted by MamaAzzim at 5:19 PM 49 comments

Wazif Azzim Bin Ezrul Azzim


Pengalaman bersalin ada pelbagai cerita.
Pengalaman lahirkan Wafiq Azzim...lain..
Pengalaman lahirkan Wazif Azzim..lain..

Penuh warna-warni..
Bila terkenang...tersengih..tersenyum sorang-sorang..
Bila terkenang rasa sakit...rasa serik nak beranak lagi..
Tapi...anak-anak itu, rezeki...

Tanggal 14.10.2011...
Mama selamat melahirkan putera kedua, Wazif Azzim ...jam 12.04 pagi...
Hari Jumaat...

Setelah penat bertarung nyawa...Alhamdulillah..selamat semuanya..
Dengan dorongan suami tersayang...berada di sisi memberi kekuatan..
Berkat doa suami, ma, abah ,mama, babah dan rakan-rakan...
Semuanya selamat...
Alhamdulillah..

Perjalanan melahirkan anak kali ini sungguh dramatis.
Bermula pagi 13.10.2011...9 pagi...
Ditemani suami ke Kajang Plaza Medical Centre..
Sudah cukup 40 minggu...namun tiada tanda-tanda kontraksi berlaku..
Dengan selamba melangkah ke KPMC..

Dalam hati..."mesti doktor suruh balik..minggu depan datang lagi"
Teringat bersalin anak pertama, overdua 8 hari...
Ingatkan sama..

Jumpa doktor Prof Jamil...
Buat pemeriksaan...dah buka 1.5 cm..
Warded..
Tak paham..ramai kawan-kawan kalau takat 1.5 cm.
Doktor suh balik..hurm...terpadam terus niat nak last minutes shopping...

Barang-barang baby..memang dah ready dalam kereta..
Segala persiapan dah lama siap..

Al-kisah masuk wad..
Ada pulak kerja-kerja membaik pulih tombol pintu...
Time ni la kan ???

Dah aman dari kontraktor hospital, nurse masukkan air, pasang alat-alat bagai...
Mama duk diam ajala..
Mati akal...
Penat baring..sebab memamng tak rasa sakit langsung....

Ni muka mama time tu :)

                                                                   muka bosan ( T_T )

Nurse datang check setiap 2 jam..
Belum ada tanda-tanda...
Sempat bersembang ngan Liza and Dayah yang datang melawat awal..

                                                                                   Dayah
                                                                               Liza

Dalam jam 4.00 petang..
Doktor  pecahkan ketuban pakai rod plastik kaler putih tu..
Tak sakit pun..

Tapi rupa-rupanya...kalau air ketuban dah pecah...
Kontraksi amat la tinggi..
Sangat sakit..
Terpusing kiri..
Terpusing kanan...
Mengetap bibir dah abes daya...
Air mata pun sampai mengalir...
Peritnya...

Azab berlarutan hingga masuk labour room jam 9 malam..
Drama bersambung kat labour room...
Minta injection tahan sakit..
Seyes tak tahan..
Dah berapa kali menangis...

Tetiba...black out..
U all boleh bayangkan tak??
Menahan sakit dalam keadaan gelap dan panas...
Memang haru...
Siap berkipas manual...abes nurse mama panggil..
Berpeluh-peluh...
Cam berkebun tengah panas..

Dalam hati berdoa...minta-minta lah kejap aja blackout ni..
Sekali berjam-jam juga lamanya...
Hadoi!

Bila nurse doktor datang check, jam 11.00 ++ mlm..
Dah bukak 9 cm...
Sikit lagi dah boleh meneran...

Bila mama tak tahan sakit dah..mama panggil nurse...
"Dah nak bersalin ni !"

Apa lagi...bertungkus lumus la...
Meneran dalam panas...tak cukup udara sebab ekon takde kan?
Leh bayangkan tak???
Abes doa dan selawat..last-last tak tahan...
Mama jerit..panasnya!!!

Berduyun-duyun nurse datang..
Datang mengipas...hihihi

Mama meneran sambil menyaksikan lampu-lampu stadium Kajang...
Hampeh tul!

Sekali...Doktor kata..."ok...PUSH!"
Mama pegang buku lali--> tips elak koyak banyak..
Gedebuk...Anak keluar..
Doktor kata lagi..."PUSH!"
Gedebuk...uri keluar...

Phewwww...lega rasanya..
Time nak jahit luka tu..
Bersuluh plak pakai torch light...
Hampeh 30x!

Nak potong pusat baby...
Hubby suluh pakai BlackBerry..
Hahaha..
Takut plak tergunting lain!
Padahal doktor harus la PRO kan :p

Selesai...
Dengar tangisan baby...
Shahdu rasanya...
Bersyukur kepada Allah....

Nurse bawak masuk baby...
Dah bersih..
Mama rasa baby aja..
Tak nampak kulit kaler apa...

Tanya doktor, 'putih tak anak saya? "
Doktor jawab.."Tahlah...gelap aja"
Lupa plak aku black out kan...
Kambeng!!!

p/s : agak-agak...leh saman tak KPMC? hihi
       Terima kasih Prof Jamil...Jasamu dikenang...



Resepi Sup Sayur Fiesta

Posted by MamaAzzim at 2:08 PM 2 comments
Mama masih berpantang...

Bangun pagi, menyusu...mandi..
Mandikan baby..
Basuh baju pakai mesin..
Jemur baju..
Breakfast..
Makan vitamin..

Keluarkan lauk pauk dari peti ais..
Sapu umah..
Susun mainan sang arjuna bersepah sana sini..

Layan FB..
Cari resepi...
Prepare nak masak...
Masak..
Makan..
Basuh pinggan mangkuk..

Layan FB lagi...sebab tak nak tdo lepas makan..
Jangan tanya baby mana?
Of coz tido sebab dah berjaga malam..hihi

Hari ni resepi Sup Sayur Fiesta...jom cuba...

BAHAN-BAHAN :

1 ketul dada ayam - potong dadu
1 batang sayur sawi
1 batang carrot - potong bunga
1/2 batang lobak putih - potong bunga/bentuk nenas
1 biji kentang-potong dadu/ bentuk bunga/bentuk love
1 biji telur
1 paket  fishball/fishcake
1 kiub ayam
1 sudu teh minyak bijan
3 cawan air
Garam secukup rasa


BAHAN TUMIS :

2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia -hiris
2 kuntum bunga lawang
segenggam ikan bilis - jika suka

CARA MASAKAN :

Panaskan minyak. Tumis bahan tumis hingga naik bau.
Masukkan ayam..
Masukkan air.
Masukkan kiub ayam.
Masukkan fishcake/fishball.
Masukkan sayur-sayuran.
Pecahkan telur..

Sedia dihidangkan..

Tadaaa...


p/s : gunakan kreativiti dalam masakan---terpengaruh ngan Master Chef Malaysia



SPM - Kenangan Tahun 2000

Posted by MamaAzzim at 10:18 AM 1 comments
Hari Isnin...
Selalu pagi Isnin...macam-macam drama ada..
Drama jumpa doktor mintak MC..
Drama anak liat nak g sekolah...

Kalau kat rumah ni, Wafiq buat-buat liat nak bangun..
Nak kena hantar kat umah Tok Babah..
Tapi kalau dah hantar, tak pula reti nak balik :p

Layan TV, slot MHI tadi...
Musim SPM rupanya...
Pergh..cuak teringat SPM!

Anyway, Good Luck To All Candidates out there...
Do the BEST...

Time ni, pelajar, ibu bapa semua tak tenang tidur..
Ada yang student relaks aja...mak bapak yang gelabah lebih..
Kelakar...

Mama ambik SPM dulu masa kat asrama..
Sekolah Menengah Sains Sultan Haji Ahmad Shah (SEMSAS), Kuantan..
Kenangan abadi..


Teringat dewan besar...tempat mama berperang...
Tahun cuak...SPM 2000..
Dalam dewan tu..tertoleh kiri..tertoleh kanan..usha line kot2 clear...hihihi
Tergaru sana..tergaru sini..
Mata pulak pejam celik..pejam celik...ngantuk sebab stay up..study last minutes..
Tu biasa..amalan budak-budak asrama...

Naseb baik masa tu bukan zaman FB lagi..kalo tak..mesti penuh status ...
Snap muka sendiri kat Dewan Besar, kan?
Mama ada gamba time exam..beli ngan sekolah...
Tapi hadcopy..kena plak scan..:)

Time result keluar, rasa nak pengsan...
Padan la ngan blaja takat tu aja ..haha

Naseb lepas nak buat tiket masuk U :)

p/s : Adik-adik , jawab exam elok-elok yer...

Saturday, November 12, 2011

Avent ISIS Out and About - New Gadget

Posted by MamaAzzim at 10:43 AM 0 comments
Semalam 11.11.11...
Ramai yang mengabadikan tarikh 11.11.11 sebagai hari perkahwinan dan sebagainya..
Kepada pengantin baru..selamat pengantin baru...

Tiada beza bagi mama..
Tengah sibuk pangkah tanda kalendar..
Berkira-kira bila nak abes berpantang..hihi

Hari ni hari ke 29 sudah...

Entry ni adalah setelah sesi pumping...buat stok EBM..
Kali ni pump pakai gadget baru..
Sebenarnya bukan nak menunjuk2 atau sebagainya...
Sekadar berkongsi pengalaman...

Dulu..masa lahirkan wafiq..tak buat stok masa tempoh berpantang...
Ilmu dalam bab-bab penyusuan tak berapa cukup..

Bila kelahiran Wazif, mama bernekad nak exclusive breastfeeding sampai umur 2 tahun..
InsyaAllah..

Mama dah ada Spectra 3. Pengalaman menggunakan S3 ni memang superb..
Tapi rasanya sesuai untuk sesi pumping kat office..
Very comfortable...
Tapi kena ada electric..nak single pump boleh..nak double pump pun boleh..

Sebab mama rembat Avent ISIS ni adalah kerana memerlukan manual pump yang ringan, flexible nak hangkut sana sini...boleh pump dalam kereta..kat bilik..kat ruang tamu...mana-mana yang suka la...
bila baby direct feeding, sebelah lagi leh pump..

Ni hasil pump pagi td...4oz..rezeki...


                                                                   Abang Wafiq posing...
                                                          4oz..hasil Avent ISIS..superb!



Friday, November 04, 2011

Salam Hari Raya Aidil Adha - Mood Balik Kampung!

Posted by MamaAzzim at 10:04 AM 0 comments
Pagi Jumaat....

Hari ni genap 21 hari mama berpantang...
Berpantang sendiri...di rumah sendiri...

Pagi-pagi check status FB kengkawan..ada yang bz..ada yang dah kat kampung...ewah2....jeles sungguh...
Hari ni juga tengah sibuk-sibuk nak packing baju nak blk Kelantan..Hooray!
Semalam basuh baju raya adik...hujan pula...sempat kering tak?
Cloth Diapers adik juga bersidai lagi...
Nampaknya...pakai pampers la dik oii balik kampung nanti...hihi

Terfikir-fikir...time raya apa aku nak buat sebab masih berpantang ?
Agenda Hari Raya Aidil Adha kali ni akan diserikan dengan Majlis Kikah dan Cukur Jambul Putera Kedua kami...Wazif Azzim.. ceritera akan mama susuli kemudian...
Banyak entry tertangguh....ada kengkawan request entry Pengalaman Bersalin, Persiapan Barangan Bayi...Penjagaan Bayi...banyak lagi...

Menjadi suri rumah sementara adalah sangat busy...
Lebih busy daripada bekerja di pejabat rupanya...(T__T)
Ada saja nak kena buat...
Nasib tengah berpantang...so berpada-pada juga la mama bekerja..

Kat umah ada job baru...layan TV 24 jam...
Banyak dapat info esp Malaysia Hari Ini, Drama bagai...
Patut la kalo time keja cerita atau rancangan takde sangat belah malam...
Rupanya cerita waktu siang..kemain lagi...
Soul theraphy juga...layan lagu Hindustan..kiki

Stop dulu..nak packing baju sebelum adik Wazif bangun...
Mama mengucapkan selamat memandu kepada yang akan pulang ke kampung halaman..
Selamat Hari Raya AidilAdha...semoga kedatangannya akan membawa seribu satu makna :)

p/s : Jemput datang ke Kenduri Akikah dan Cukur Jambul Wazif Azzim pada 7 Nov 2011..di Kampung Lemal, Pasir Mas, Kelantan.....





Thursday, October 13, 2011

Warded @ Kajang Plaza Medical Centre

Posted by MamaAzzim at 11:29 AM 3 comments




Hari ni genap 40 minggu...
Pagi-pagi dah g check up....

Tapi mama tak pulak rasa komplikasi sakit bersalin..
Bak kata doc...komposisi air ketuban dah kurang...
Bukaan rahim baru 1.5 cm..

Tapi terpaksa warded juga hari ni...
Beg mama dan beg baby dah memang ready....

Huh....tetiba rasa cuak plak....
Estimate deliver around 6 pm today...

Doakan mama yer kawan-kawan....

P/s : update from Kajang Plaza Medical Centre






Saturday, December 31, 2011

Good Bye 2011 ! Welcome 2012 !

Posted by MamaAzzim at 11:01 PM 0 comments
Tinggal tak berapa lama lagi nak masuk tahun 2012..
Ramai yang keluar ke I-City Shah Alam..
Mesti chanteks tengok bunga api..
Teringin juga..
Tapi baby masih kecil nak berembun ..
Karang demam susah plak..
Tengok dari rumah aja la..
Lagi clear..
:)

To all,

Happy New Year 2012!


Friday, December 30, 2011

Wafiq Azzim Potty Train : Day 1

Posted by MamaAzzim at 2:56 PM 0 comments
Wafiq Azzim dah 3 tahun 2 bulan..
Masih belum diapers free..

Al-kisahnya..
Usha tadika wafiq..
Usha kat Alif Ceria..
Syarat nak masuk kena diapers free :)

Haha..
Haru jadinya..
So, memandangkan cuti bersalin masih berbaki lagi sikit..
Try to potty train la..

So far...so good :)
Saya pakaikan spender aja..
Dari dulu dia nak pakai..
Tapi terbeli saiz M sedangkan dia saiz S lagi..hehe

Setakat ni ok..tak terbobos kat ruang tamu lagi..
Dia pee dah berjaya..
Tapi poo plak terbabas..
Dah sampai toilet ..tak jadi plak..
Tetiba pas tu ckp nak yak..
Sampai kat toilet ter'poo kat spender depan toilet..
Kira ok la tu :)

Happy potty training to me :)





Nursing @ Public ?

Posted by MamaAzzim at 12:24 PM 0 comments
Salam Jumaat...

Sedang menghitung hari...
Menghabiskan sisa cuti bersalin..
Tak lama lagi nak masuk opis dah..
Hadoi malas...

Nanti rindu nak uli anak-anak..
Terguling - tergolek ngan anak-anak atas tilam..hihi

Act entry ni adalah untuk sharing info..
berkaitan breastfeeding..

Kalau difikirkan..
mak kita dulu jarang yang bagi susu formula (FM)
semua susu cap gantung...
dah besar...means more than 2 years..baru bg susu formula..
Teringat ma saya dulu, dapat berdozen-dozen pinggan mangkuk..
hasil kumpul penutup aluminium susu formula..

sekarang ni ada juga dapat redeem gift bagai..
tengok brand :)

Alhamdulillah..
Kaum ibu kini mula sedar tentang khasiat susu ibu..
Banyak alat bantuan menjayakan penyusuan ibu ada di pasaran...
Sebagai contoh..nursing wear..

Nursing wear agak penting pada saya..
Ye la..tak kan main selak aja time anak nak menyusu..
Kat umah takper..hokay!
Ni kat public...
So saya ada la beberapa helai nursing wear autumz yang saya beli di Sayang Baby Ibu.Net

Sungguh selesa...
Koleksi ini bakal bertambah...

Share the pics ..






Happy breastfeeding mommies!


Friday, December 23, 2011

Suprise Bouquet ! Thanks Mr Hubby !

Posted by MamaAzzim at 3:15 PM 0 comments
Salam Jumaat...

Hari ni masih dalam mode hati berbunga riang...
Semalam adalah anniversary kami yang ke 4..
Takde la celebrate beria...
Anak dah dua..
Tak sempat nak dating..


Malam tadi makan kat Red Wok Bangi..
Sebelum tu singgah di Manjaku Bangi..
Sale giler :)

Dah balik makan tu...
Hubby tetiba suh amik barang dalam bonet..
Mama pun amik selamba aja..
Sekali hamik ko!
dapat bunga gitew,,ada teddy bear ngan coklat lg..
senyum sampai telinga la hamba!







Last dapat bunga masa bercinta la ...
Haha..
Thanks mr hubby ku sayang..
semoga perkahwinan ini kekal hingga ke Syurga..Amin...

p/s : rasa terharu bila baca kad kecil itew !




Thursday, December 22, 2011

We have been married for 4 years ....Happy Anniversary!!

Posted by MamaAzzim at 11:12 AM 0 comments
Salam...

Hari ni maka genaplah 4 tahun usia perkahwinan kami..
Dikurniakan 2 orang putera...
Wafiq Azzim dan Wazif Azzim...
Semoga perkahwinan ini sentiasa diberkati Allah dan kekal hingga ke akhir hayat..

Amin...





Thursday, November 17, 2011

BENTO...Anyone??

Posted by MamaAzzim at 2:30 PM 3 comments
Mengadap lappy dari pagi hingga tengahari...
Stop jap sebab nak masak..
Pas makan...sambung lagi...

Suka tengok gamba BENTO..







Apa itu BENTO?
Ringkasnya, BENTO adalah bekal makanan orang Jepun..

Dihias, dibentuk dan dimake up dengan cantik..
Cute mute...
BENTO adalah tanda kasih sayang kepada orang tersayang...

Mama ada beberapa gadget untuk buat BENTO..
Tapi tak pernah pulak amik gambo...
Ada masa, mama upload :)

Ni dia gamba-gamba BENTO yang chanteks..
Sesuai untuk anak-anak..

Wafiq suka makan roti bentuk lori..kereta..
Carrot bentuk Star, Bunga..
Telur rebus bentuk Kereta..

Idea BENTO membantu menggalakkan anak-anak makan banyak..
Menguji skill Master Chef Mama..
Kena lembutkan tangan..
Nak ukir makanan..bukan batu yer kawan-kawan...

Kalau tangan keras juga membuat seni hias makanan anak-anak ...
Jangan bimbang...
Banyak gadget dijual...
Untuk BENTO...banyak jual kat Daiso..
Ada di Level 2 IOI Mall and The Curve..

Ada juga dijual di Parkson..
Tapi tak banyak...

p/s : jom berBENTO...ada yang ada pengalaman? share plz..




Wednesday, November 16, 2011

Tukar Nama : MamaWafiq kepada MamaAzzim

Posted by MamaAzzim at 11:08 AM 4 comments
Entry berbau peribadi..
Sebelum ini..mama pakai nama MamaWafiq..

Sekarang dah beranak dua...
Belakang nama anak-anak semua ada Azzim..
Sempena belakang nama Papa..
So..ada tiga Azzim kat rumah :)

Terus tukar nama lah..
Kalau pakai MamaWafiq..kena jugak pakai MamaWazif..
So senang cerita..
Pakai nama MamaAzzim..

p/s : so jangan keliru yer tuan/puan...saya tukar nama pena aja  :)


Tuesday, November 15, 2011

Baby Milestone chart: One to Six Months

Posted by MamaAzzim at 9:13 AM 0 comments
Mencari-cari carta perkembangan bayi?
Mama ada info yang boleh dikongsikan..
Sharing Is Caring, kan?

Semasa berpantang adalah masa untuk mengasah parenting skills yang dah lama berkarat ..:)
Banyakkan membaca buku..
Mencari bahan di internet sambil2 layan FB..
Join forum-forum berkaitan keibubapaan..
Semoga mama dapat menjaga anak-anak mama dengan sempurna :)

Milestone chart: One to six months


Child's Age : One month

• Lifts head
• Responds to sound
• Stares at faces • Follows objects
• Ooohs and ahhs
• Can see black-and-white patterns • Smiles
• Laughs
• Holds head at 45-degree angle

Child's Age : Two months

• Vocalises sounds - gurgling and cooing
• Follows objects
• Holds head up for short periods • Smiles responsively, laughs
• Holds head at 45-degree angle
• Movements become smoother • Holds head steady
• Bears weight on legs
• May lift head and shoulder (mini-pushup)

Child's Age : Three months

• Laughs
• Holds head steady
• Recognises your face and scent • Squeals, gurgles, coos
• Recognises your voice
• Does mini-pushups • Turns towards loud sounds
• Can bring hands together and may bat at toys
• Can roll over

Child's Age : Four months

• Holds head up steadily
• Can bear weight on legs
• Coos when you talk to him • Can grasp a toy
• Reaches out for objects
• Can roll over • Imitates speech sounds - baba, dada
• May cut first tooth

Child's Age : Five months

• Can distinguish between bold colours
• Can roll over
• Amuses himself by playing with hands and feet • Turns towards new sounds
• Recognises own name
• May be ready for solids. • May sit momentarily without support
• Mouths objects
• Stranger anxiety may begin

Child's Age : Six months

• Turns towards sounds and voices
• Imitates sounds, blows bubbles
• Rolls in both directions • Reaches for objects and mouths them
• Sits without support
• Is ready for solids • May lunge forward or start crawling
• May jabber or combine syllables
• May drag object towards himself


sumber : http://www.babycentre.co.uk



Monday, November 14, 2011

Pengalaman Bersalin Putera Kedua- Wazif Azzim

Posted by MamaAzzim at 5:19 PM 49 comments

Wazif Azzim Bin Ezrul Azzim


Pengalaman bersalin ada pelbagai cerita.
Pengalaman lahirkan Wafiq Azzim...lain..
Pengalaman lahirkan Wazif Azzim..lain..

Penuh warna-warni..
Bila terkenang...tersengih..tersenyum sorang-sorang..
Bila terkenang rasa sakit...rasa serik nak beranak lagi..
Tapi...anak-anak itu, rezeki...

Tanggal 14.10.2011...
Mama selamat melahirkan putera kedua, Wazif Azzim ...jam 12.04 pagi...
Hari Jumaat...

Setelah penat bertarung nyawa...Alhamdulillah..selamat semuanya..
Dengan dorongan suami tersayang...berada di sisi memberi kekuatan..
Berkat doa suami, ma, abah ,mama, babah dan rakan-rakan...
Semuanya selamat...
Alhamdulillah..

Perjalanan melahirkan anak kali ini sungguh dramatis.
Bermula pagi 13.10.2011...9 pagi...
Ditemani suami ke Kajang Plaza Medical Centre..
Sudah cukup 40 minggu...namun tiada tanda-tanda kontraksi berlaku..
Dengan selamba melangkah ke KPMC..

Dalam hati..."mesti doktor suruh balik..minggu depan datang lagi"
Teringat bersalin anak pertama, overdua 8 hari...
Ingatkan sama..

Jumpa doktor Prof Jamil...
Buat pemeriksaan...dah buka 1.5 cm..
Warded..
Tak paham..ramai kawan-kawan kalau takat 1.5 cm.
Doktor suh balik..hurm...terpadam terus niat nak last minutes shopping...

Barang-barang baby..memang dah ready dalam kereta..
Segala persiapan dah lama siap..

Al-kisah masuk wad..
Ada pulak kerja-kerja membaik pulih tombol pintu...
Time ni la kan ???

Dah aman dari kontraktor hospital, nurse masukkan air, pasang alat-alat bagai...
Mama duk diam ajala..
Mati akal...
Penat baring..sebab memamng tak rasa sakit langsung....

Ni muka mama time tu :)

                                                                   muka bosan ( T_T )

Nurse datang check setiap 2 jam..
Belum ada tanda-tanda...
Sempat bersembang ngan Liza and Dayah yang datang melawat awal..

                                                                                   Dayah
                                                                               Liza

Dalam jam 4.00 petang..
Doktor  pecahkan ketuban pakai rod plastik kaler putih tu..
Tak sakit pun..

Tapi rupa-rupanya...kalau air ketuban dah pecah...
Kontraksi amat la tinggi..
Sangat sakit..
Terpusing kiri..
Terpusing kanan...
Mengetap bibir dah abes daya...
Air mata pun sampai mengalir...
Peritnya...

Azab berlarutan hingga masuk labour room jam 9 malam..
Drama bersambung kat labour room...
Minta injection tahan sakit..
Seyes tak tahan..
Dah berapa kali menangis...

Tetiba...black out..
U all boleh bayangkan tak??
Menahan sakit dalam keadaan gelap dan panas...
Memang haru...
Siap berkipas manual...abes nurse mama panggil..
Berpeluh-peluh...
Cam berkebun tengah panas..

Dalam hati berdoa...minta-minta lah kejap aja blackout ni..
Sekali berjam-jam juga lamanya...
Hadoi!

Bila nurse doktor datang check, jam 11.00 ++ mlm..
Dah bukak 9 cm...
Sikit lagi dah boleh meneran...

Bila mama tak tahan sakit dah..mama panggil nurse...
"Dah nak bersalin ni !"

Apa lagi...bertungkus lumus la...
Meneran dalam panas...tak cukup udara sebab ekon takde kan?
Leh bayangkan tak???
Abes doa dan selawat..last-last tak tahan...
Mama jerit..panasnya!!!

Berduyun-duyun nurse datang..
Datang mengipas...hihihi

Mama meneran sambil menyaksikan lampu-lampu stadium Kajang...
Hampeh tul!

Sekali...Doktor kata..."ok...PUSH!"
Mama pegang buku lali--> tips elak koyak banyak..
Gedebuk...Anak keluar..
Doktor kata lagi..."PUSH!"
Gedebuk...uri keluar...

Phewwww...lega rasanya..
Time nak jahit luka tu..
Bersuluh plak pakai torch light...
Hampeh 30x!

Nak potong pusat baby...
Hubby suluh pakai BlackBerry..
Hahaha..
Takut plak tergunting lain!
Padahal doktor harus la PRO kan :p

Selesai...
Dengar tangisan baby...
Shahdu rasanya...
Bersyukur kepada Allah....

Nurse bawak masuk baby...
Dah bersih..
Mama rasa baby aja..
Tak nampak kulit kaler apa...

Tanya doktor, 'putih tak anak saya? "
Doktor jawab.."Tahlah...gelap aja"
Lupa plak aku black out kan...
Kambeng!!!

p/s : agak-agak...leh saman tak KPMC? hihi
       Terima kasih Prof Jamil...Jasamu dikenang...



Resepi Sup Sayur Fiesta

Posted by MamaAzzim at 2:08 PM 2 comments
Mama masih berpantang...

Bangun pagi, menyusu...mandi..
Mandikan baby..
Basuh baju pakai mesin..
Jemur baju..
Breakfast..
Makan vitamin..

Keluarkan lauk pauk dari peti ais..
Sapu umah..
Susun mainan sang arjuna bersepah sana sini..

Layan FB..
Cari resepi...
Prepare nak masak...
Masak..
Makan..
Basuh pinggan mangkuk..

Layan FB lagi...sebab tak nak tdo lepas makan..
Jangan tanya baby mana?
Of coz tido sebab dah berjaga malam..hihi

Hari ni resepi Sup Sayur Fiesta...jom cuba...

BAHAN-BAHAN :

1 ketul dada ayam - potong dadu
1 batang sayur sawi
1 batang carrot - potong bunga
1/2 batang lobak putih - potong bunga/bentuk nenas
1 biji kentang-potong dadu/ bentuk bunga/bentuk love
1 biji telur
1 paket  fishball/fishcake
1 kiub ayam
1 sudu teh minyak bijan
3 cawan air
Garam secukup rasa


BAHAN TUMIS :

2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia -hiris
2 kuntum bunga lawang
segenggam ikan bilis - jika suka

CARA MASAKAN :

Panaskan minyak. Tumis bahan tumis hingga naik bau.
Masukkan ayam..
Masukkan air.
Masukkan kiub ayam.
Masukkan fishcake/fishball.
Masukkan sayur-sayuran.
Pecahkan telur..

Sedia dihidangkan..

Tadaaa...


p/s : gunakan kreativiti dalam masakan---terpengaruh ngan Master Chef Malaysia



SPM - Kenangan Tahun 2000

Posted by MamaAzzim at 10:18 AM 1 comments
Hari Isnin...
Selalu pagi Isnin...macam-macam drama ada..
Drama jumpa doktor mintak MC..
Drama anak liat nak g sekolah...

Kalau kat rumah ni, Wafiq buat-buat liat nak bangun..
Nak kena hantar kat umah Tok Babah..
Tapi kalau dah hantar, tak pula reti nak balik :p

Layan TV, slot MHI tadi...
Musim SPM rupanya...
Pergh..cuak teringat SPM!

Anyway, Good Luck To All Candidates out there...
Do the BEST...

Time ni, pelajar, ibu bapa semua tak tenang tidur..
Ada yang student relaks aja...mak bapak yang gelabah lebih..
Kelakar...

Mama ambik SPM dulu masa kat asrama..
Sekolah Menengah Sains Sultan Haji Ahmad Shah (SEMSAS), Kuantan..
Kenangan abadi..


Teringat dewan besar...tempat mama berperang...
Tahun cuak...SPM 2000..
Dalam dewan tu..tertoleh kiri..tertoleh kanan..usha line kot2 clear...hihihi
Tergaru sana..tergaru sini..
Mata pulak pejam celik..pejam celik...ngantuk sebab stay up..study last minutes..
Tu biasa..amalan budak-budak asrama...

Naseb baik masa tu bukan zaman FB lagi..kalo tak..mesti penuh status ...
Snap muka sendiri kat Dewan Besar, kan?
Mama ada gamba time exam..beli ngan sekolah...
Tapi hadcopy..kena plak scan..:)

Time result keluar, rasa nak pengsan...
Padan la ngan blaja takat tu aja ..haha

Naseb lepas nak buat tiket masuk U :)

p/s : Adik-adik , jawab exam elok-elok yer...

Saturday, November 12, 2011

Avent ISIS Out and About - New Gadget

Posted by MamaAzzim at 10:43 AM 0 comments
Semalam 11.11.11...
Ramai yang mengabadikan tarikh 11.11.11 sebagai hari perkahwinan dan sebagainya..
Kepada pengantin baru..selamat pengantin baru...

Tiada beza bagi mama..
Tengah sibuk pangkah tanda kalendar..
Berkira-kira bila nak abes berpantang..hihi

Hari ni hari ke 29 sudah...

Entry ni adalah setelah sesi pumping...buat stok EBM..
Kali ni pump pakai gadget baru..
Sebenarnya bukan nak menunjuk2 atau sebagainya...
Sekadar berkongsi pengalaman...

Dulu..masa lahirkan wafiq..tak buat stok masa tempoh berpantang...
Ilmu dalam bab-bab penyusuan tak berapa cukup..

Bila kelahiran Wazif, mama bernekad nak exclusive breastfeeding sampai umur 2 tahun..
InsyaAllah..

Mama dah ada Spectra 3. Pengalaman menggunakan S3 ni memang superb..
Tapi rasanya sesuai untuk sesi pumping kat office..
Very comfortable...
Tapi kena ada electric..nak single pump boleh..nak double pump pun boleh..

Sebab mama rembat Avent ISIS ni adalah kerana memerlukan manual pump yang ringan, flexible nak hangkut sana sini...boleh pump dalam kereta..kat bilik..kat ruang tamu...mana-mana yang suka la...
bila baby direct feeding, sebelah lagi leh pump..

Ni hasil pump pagi td...4oz..rezeki...


                                                                   Abang Wafiq posing...
                                                          4oz..hasil Avent ISIS..superb!



Friday, November 04, 2011

Salam Hari Raya Aidil Adha - Mood Balik Kampung!

Posted by MamaAzzim at 10:04 AM 0 comments
Pagi Jumaat....

Hari ni genap 21 hari mama berpantang...
Berpantang sendiri...di rumah sendiri...

Pagi-pagi check status FB kengkawan..ada yang bz..ada yang dah kat kampung...ewah2....jeles sungguh...
Hari ni juga tengah sibuk-sibuk nak packing baju nak blk Kelantan..Hooray!
Semalam basuh baju raya adik...hujan pula...sempat kering tak?
Cloth Diapers adik juga bersidai lagi...
Nampaknya...pakai pampers la dik oii balik kampung nanti...hihi

Terfikir-fikir...time raya apa aku nak buat sebab masih berpantang ?
Agenda Hari Raya Aidil Adha kali ni akan diserikan dengan Majlis Kikah dan Cukur Jambul Putera Kedua kami...Wazif Azzim.. ceritera akan mama susuli kemudian...
Banyak entry tertangguh....ada kengkawan request entry Pengalaman Bersalin, Persiapan Barangan Bayi...Penjagaan Bayi...banyak lagi...

Menjadi suri rumah sementara adalah sangat busy...
Lebih busy daripada bekerja di pejabat rupanya...(T__T)
Ada saja nak kena buat...
Nasib tengah berpantang...so berpada-pada juga la mama bekerja..

Kat umah ada job baru...layan TV 24 jam...
Banyak dapat info esp Malaysia Hari Ini, Drama bagai...
Patut la kalo time keja cerita atau rancangan takde sangat belah malam...
Rupanya cerita waktu siang..kemain lagi...
Soul theraphy juga...layan lagu Hindustan..kiki

Stop dulu..nak packing baju sebelum adik Wazif bangun...
Mama mengucapkan selamat memandu kepada yang akan pulang ke kampung halaman..
Selamat Hari Raya AidilAdha...semoga kedatangannya akan membawa seribu satu makna :)

p/s : Jemput datang ke Kenduri Akikah dan Cukur Jambul Wazif Azzim pada 7 Nov 2011..di Kampung Lemal, Pasir Mas, Kelantan.....





Thursday, October 13, 2011

Warded @ Kajang Plaza Medical Centre

Posted by MamaAzzim at 11:29 AM 3 comments




Hari ni genap 40 minggu...
Pagi-pagi dah g check up....

Tapi mama tak pulak rasa komplikasi sakit bersalin..
Bak kata doc...komposisi air ketuban dah kurang...
Bukaan rahim baru 1.5 cm..

Tapi terpaksa warded juga hari ni...
Beg mama dan beg baby dah memang ready....

Huh....tetiba rasa cuak plak....
Estimate deliver around 6 pm today...

Doakan mama yer kawan-kawan....

P/s : update from Kajang Plaza Medical Centre






Related Posts with Thumbnails
 

JourNey Of My LiFe.. Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal